Begrijp uw kat

Het Team


Ellen van KloosterIk ben Ellen van Klooster en de oprichtster van BEGRIJP UW KAT.

In mijn kinderjaren had ik al de wens om met dieren te werken, maar helaas krijgt niet iedereen dezelfde kansen en heb ik dit uit moeten stellen. Ik ben een opleiding in de detailhandel gaan volgen en heb jaren als filiaalmanager in een groot kledingbedrijf gewerkt. Klantvriendelijk werken en omgang met mensen is mij hier met de paplepel ingegoten. In de begin jaren van mijn huwelijk heeft de eerste Perzische kat haar intrede bij ons gemaakt. Mijn wens was om met een leuk poesje shows te gaan lopen en een nestje te fokken. Nu, 25 jaar later ben ik nog steeds actief met het fokken en showen van de Perzische kat.

Jaren later kon ik eindelijk mijn droom vervullen om actief met dieren te gaan werken. Ik ben bij Tinley academie de opleiding tot kattengedragstherapeut gaan volgen en daar ben ik begin 2012 afgestudeerd als gediplomeerd kattengedragstherapeut.

Het showen en groomen van de Perzische kat brengt ook de nodige kennis met zich mee. Ik wilde mij graag breder oriënteren op het verzorgen van de kattenvacht en daarom heb ik begin 2013 mijn diploma kattentrimmen behaald.

In 2012 ben ik gestart met mijn bedrijfje Begrijp Uw Kat. Tot 2018 heb ik gewerkt als kattengedragstherapeut en kattentrimster, daarnaast heb ik bij verschillende instituten les gegeven in vachtspecialisatie.

Ik vindt het geweldig om kennis over de kat te vergaren en te delen.

Samen met een fantastisch team aan vakspecialisten start Begrijp Uw Kat in april 2018 met een allround opleiding tot kattentrimmer(ster) en vachtspecialist. Ook kan je bij ons verschillende workshops volgen om je katten kennis te verbreden.

Docenten/stagebegeleiders van module 1-2


esmiraldaGraag stel ik mij aan u voor. Ik, Esmiralda Baak-Vlasveld, ben een zeer gepassioneerde kattentrimster mijn voorliefde ligt vooral bij de Pers en de Heilige Birmaan.

In 2011 ben ik gestart het kattentrimmen, eerst bij de klanten thuis en sinds 2014 ook in mijn kattensalon aan huis. Dit doe ik met heel veel plezier en passie. Om mijn ervaringen over te dragen participeer ik in de praktijkmodules binnen de opleiding kattentrimmen.

Zelf draag ik zorg voor vier katten drie Perzen en een Heilige Birmaan. Hiernaast ben ik in 2017 ook afgestudeerd als kattengedragstherapeut.

Bijna al mijn vrije tijd besteed ik aan mijn katten, met regelmaat ga ik naar kattenshows met mijn Heilige Birmaan Ushi en mijn Black Golden Shaded Pers Sizzy. Of ik ga naar verdiepingsworkshops voor het katten trimmen of gedragstherapie, daar vind ik echt mijn ontspanning in. Op andere vrije momenten mag ik graag naar Netflixseries kijken.

Hopelijk kan ik mijn enthousiasme voor het vak straks in een van de modules aan jullie overdragen. Ik hoop jullie snel tegen te komen bij een van de modules van het kattentrimmen.

Voor straks veel leerplezier en tot gauw.

Esmiralda Baak-Vlasveld


NathalieIk ben Nathalie Smits. Van origine ben ik verpleegkundige; een vak waarin ik jaren gewerkt heb met veel passie en toewijding. Helaas lopen dingen soms niet zoals we gewenst hebben, maar ik ben niet het type om bij de pakken neer te zitten.

Sinds 2003 fok ik Brits Korthaar en loop ik shows met mijn katten. Naast het fokken van katten ben ik sinds mei 2013 ook keurmeester van katten. Tijdens het keuren kom ik soms katten met vachtproblemen tegen. Ook kreeg ik vragen over de vachtverzorging, waar ik dan geen antwoord op had. Toch vond ik dat ik dit soort vragen wel moet kunnen beantwoorden als keurmeester. Daarom heb ik in maart 2014 een workshop ‘katten vachtverzorging’ gevolgd. Ik merkte al snel dat ik het verzorgen van onder andere langharige katten in mijn vingers had en ik ben toen opzoek gegaan naar een goede opleiding. Zo kwam het dat ik in september 2014 gestart ben bij de ”Trimacademie” en binnen een half jaar met goed gevolg mijn examen behaald heb. Inmiddels heb ik ook wat bijscholingen gevolgd over diverse onderwerpen o.a. kattengedrag en verdieping in vacht. Het begeleiden van mensen zit in mijn genen, als verpleegkundige heb ik veel nieuwe collega’s mogen opleiden en begeleiden in dit mooie beroep. En ook als katten en konijnen trimster kruipt het bloed waar het niet kan gaan. Stagiaires en workshops heb ik mogen ontvangen en gegeven.

Mijn doel is om katten te verzorgen en ze van hun vachtproblemen af te helpen, zonder dat er een vervelende ervaring opdoet tijdens het trimmen. Op deze manier probeer ik een narcose te voorkomen.

Al snel kreeg ik ook de vraag of ik konijnen kon trimmen, maar het trimmen van konijnen is toch echt een ander specialisme en daarom heb ik in juni 2015 weer een uitgebreide workshop gevolgd aan de Trimacademie. Daarna heb ik in februari 2016 bij Mirotrim nog een verdiepingsworkshop konijnen trimmen gevolgd. In oktober 2017 heb ik het praktijk diploma konijnentrimmen bij Mirotrim behaald.

Omdat ik mezelf wil blijven ontwikkelen, ben ik altijd op zoek naar leuke additionele cursussen. Zo blijf ik als trimster, fokker en keurmeester op de hoogte van de laatste ontwikkelingen! Verder besteed ik veel tijd aan mijn 10 Brits Kortharen.

Nathalie Smits


KristelMijn naam is Kristel van den Berg en ik heb sinds vijf jaar en Kattentrimsalon in Schijndel. Ik hou me voornamelijk bezig met “functioneel trimmen”, het klitvrij maken en houden van zowel langhaar als korthaar katten. Dat vind ik het leukste om te doen en daaraan is ook nog steeds behoefte. Met showklaar maken hou ik me (nog) niet bezig, daar zijn weer andere specialisten voor. Daarnaast heb ik een leuke parttime baan bij een elektrobedrijf. Mijn vrije tijd breng ik door met de katten, mijn paard en nog wat andere hobby’s waarvoor ik altijd tijd te kort kom.

Hoe kom ik bij het katten trimmen? Met mijn eerste langharige kat die ik meer dan 20 jaar geleden cadeau kreeg moest ik al snel op zoek naar een trimsalon. Het was mijn eerste kat ooit, ik wist gewoon niet wat ik met die vacht aan moest. Een trimsalon vinden was al een uitdaging op zich en uitleg kreeg ik eigenlijk al helemaal niet. Achteraf gezien heb ik mijn kat niet echt begrepen en eigenlijk niet de juiste vachtverzorging gegeven. Een jaar of 6 geleden kon ik door lichamelijke klachten geen fulltime administratief werk in het bedrijfsleven meer doen en kwam ik een opleiding katten trimmen tegen. Langharige katten had ik nog steeds en het was nog steeds moeilijk een matchende trimmer te vinden.

Het idee ontstond om zelf een trimsalon te beginnen waar mensen zich wel begrepen voelen, waar de tijd genomen wordt en waar ze informatie krijgen. Ik heb de modules katten trimmen doorlopen en ben begonnen. In het begin was het behoorlijk vreemd allemaal en heb ik best wat afgestunt (nu ook nog wel eens). Inmiddels heb ik mijn weg aardig gevonden en komen de klanten die bij mij passen vanzelf bij mij terecht. Ik zie graag dat mensen zich bij mij op hun gemak voelen, doe mijn best om niet te oordelen over keuzes die ze wel of niet maken en probeer ze zo goed mogelijk op weg te helpen en houden met de verzorging van hun kat. Ellen haar opleiding past bij mijn visie, niet kijken naar wat standaard is en wat zou “moeten”, maar kijken naar wat bij de kat en bij de eigenaar past en de behandeling daarop afstemmen.

Kristel van den Berg


Docenten/stagebegeleiders van module 3


JokeMijn naam is Joke Smid–Smit. Ik ben getrouwd sinds 1973 met Ab Smid en wij wonen in Schagerbrug (NH). Ik werk 23 uur in de week bij GOM Zorg support in een instelling met mensen die een beperking hebben. Deze uren zijn goed te combineren met de katten hobby van mijzelf en de support van Ab.

Wij fokken sinds 1988 Perzisch Colourpoints. Onze eerste Colourpoint is niet gekocht met de intentie om te fokken of te showen, maar wij vonden een kat voor op de bank om mee te knuffelen gewoon heerlijk. Deze intentie veranderde op een dag toen wij een kattenshow bezochten en daar veel mooie Colourpoints zagen die er wel heel anders uitzagen als onze Sylvester. Eenmaal thuis zeiden Ab en ik tegen elkaar ‘’leuk zo’n kattenshow, maar onze Sylvester is hier niet geschikt voor’’. Vanaf dat moment gingen wij op zoek naar een Pers met een goed getypeerd type om shows mee te lopen.

Ja, en dan begint de verslaving, na de tweede kwam de derde, nu hebben wij er 14 waarvan er 7 geholpen zijn. Wij hebben in de loop der jaren uit verschillende landen katten geïmporteerd. Dit hebben wij gedaan met de intentie om de te kleine genenpoule in Nederland te verbreden en te verbeteren.

Wij fokken op kleine schaal en showen onze katten in heel Europa. Het showen is echt mijn ding en ik vind het een lust om een prachtige getoiletteerde kat te zien daar kan ik echt van genieten… en ik heb mij toegelegd op het perfect groomen van een showkat. Ik heb ook een kleine verslaving: het verzamelen van shampoo en verzorgingsproducten. Ik wil alles graag aan vachtverzorgende producten uitproberen, hierdoor heb ik intussen kasten vol.

Ik hoop onder leiding van Ellen en samen met Pamela en de rest van het team een gezellige maar vooral leerzame tijd te hebben….

Joke Smid–Smit


pamelaIk zal mijzelf even voorstellen: ik ben Pamela de Rooij-Maasland en ik ben getrouwd met Arie de Rooij. Ellen heeft mij gevraagd een stukje te schrijven om mijzelf te introduceren. Het is natuurlijk altijd prettig als je als student weet met wie je te maken krijgt.

Wij zijn in 1997 begonnen met ‘serieus’ katten fokken. Voor deze tijd hadden wij al perzen en daarmee liepen wij toen ook al shows. Dit deden wij op basis van liefhebberij, omdat we dit leuk vonden.

Mijn grote liefde ligt nog altijd bij de Tabbies. Mijn man en ik vinden een mooie zwarte Pers ook fantastisch! Voornamelijk hebben wij momenteel Perzen met wit. Een Pers showklaar maken is een vak apart en voor 1997 kon ik dit zelf nog niet. Ik bracht mijn perzen naar de trimsalon en was trots op het resultaat, maar op de show kreeg ik het nodige negatieve commentaar. Er werd tegen mij gezegd ‘’pak maar een foto van een goed showklaar gemaakte kat en ga maar oefenen’’. Toen ben ik met trillende handen begonnen aan het groomen en knippen. Natuurlijk heb ik toen wel eens een kat geknipt tot een mooi veredelde wc borstel… Van je fouten moet je leren en in de loop der jaren ging het groomen en knippen steeds beter!

Ik heb inmiddels al verschillende fokkers het trimmen en showklaar maken geleerd, want ik gun het niemand om op dezelfde manier behandeld te worden als hoe ik toentertijd behandeld ben. En daarbij is het altijd leuk om iemand wat te leren.

Tot zover mijn introductie en misschien zien we elkaar snel.

Pamela de Rooij-Maasland