Begrijp uw kat

Het Team


Ellen van KloosterIk ben Ellen van Klooster en de oprichtster van BEGRIJP UW KAT.

In mijn kinderjaren had ik al de wens om met dieren te werken, maar helaas krijgt niet iedereen dezelfde kansen en heb ik dit uit moeten stellen. Ik ben een opleiding in de detailhandel gaan volgen en heb jaren als filiaalmanager in een groot kledingbedrijf gewerkt. Klantvriendelijk werken en omgang met mensen is mij hier met de paplepel ingegoten. In de begin jaren van mijn huwelijk heeft de eerste Perzische kat haar intrede bij ons gemaakt. Mijn wens was om met een leuk poesje shows te gaan lopen en een nestje te fokken. Nu, 25 jaar later ben ik nog steeds actief met het fokken en showen van de Perzische kat.

Jaren later kon ik eindelijk mijn droom vervullen om actief met dieren te gaan werken. Ik ben bij Tinley academie de opleiding tot kattengedragstherapeut gaan volgen en daar ben ik begin 2012 afgestudeerd als gediplomeerd kattengedragstherapeut.

Het showen en groomen van de Perzische kat brengt ook de nodige kennis met zich mee. Ik wilde mij graag breder oriënteren op het verzorgen van de kattenvacht en daarom heb ik begin 2013 mijn diploma kattentrimmen behaald.

In 2012 ben ik gestart met mijn bedrijfje Begrijp Uw Kat. Tot 2018 heb ik gewerkt als kattengedragstherapeut en kattentrimster, daarnaast heb ik bij verschillende instituten les gegeven in vachtspecialisatie.

Ik vindt het geweldig om kennis over de kat te vergaren en te delen.

Samen met een fantastisch team aan vakspecialisten start Begrijp Uw Kat in april 2018 met een allround opleiding tot kattentrimmer(ster) en vachtspecialist. Ook kan je bij ons verschillende workshops volgen om je katten kennis te verbreden.

Docenten/stagebegeleiders trimopleiding


esmiraldaGraag stel ik mij aan u voor. Ik, Esmiralda Baak-Vlasveld, ben een zeer gepassioneerde kattentrimster mijn voorliefde ligt vooral bij de Pers en de Heilige Birmaan.

In 2011 ben ik gestart het kattentrimmen, eerst bij de klanten thuis en sinds 2014 ook in mijn kattensalon aan huis. Dit doe ik met heel veel plezier en passie. Om mijn ervaringen over te dragen participeer ik in de praktijkmodules binnen de opleiding kattentrimmen.

Zelf draag ik zorg voor vier katten drie Perzen en een Heilige Birmaan. Hiernaast ben ik in 2017 ook afgestudeerd als kattengedragstherapeut.

Bijna al mijn vrije tijd besteed ik aan mijn katten, met regelmaat ga ik naar kattenshows met mijn Heilige Birmaan Ushi en mijn Black Golden Shaded Pers Sizzy. Of ik ga naar verdiepingsworkshops voor het katten trimmen of gedragstherapie, daar vind ik echt mijn ontspanning in. Op andere vrije momenten mag ik graag naar Netflixseries kijken.

Hopelijk kan ik mijn enthousiasme voor het vak straks in een van de modules aan jullie overdragen. Ik hoop jullie snel tegen te komen bij een van de modules van het kattentrimmen.

Voor straks veel leerplezier en tot gauw.

Esmiralda Baak-Vlasveld


NathalieIk ben Nathalie Smits. Van origine ben ik verpleegkundige; een vak waarin ik jaren gewerkt heb met veel passie en toewijding. Helaas lopen dingen soms niet zoals we gewenst hebben, maar ik ben niet het type om bij de pakken neer te zitten.

Sinds 2003 fok ik Brits Korthaar en loop ik shows met mijn katten. Naast het fokken van katten ben ik sinds mei 2013 ook keurmeester van katten. Tijdens het keuren kom ik soms katten met vachtproblemen tegen. Ook kreeg ik vragen over de vachtverzorging, waar ik dan geen antwoord op had. Toch vond ik dat ik dit soort vragen wel moet kunnen beantwoorden als keurmeester. Daarom heb ik in maart 2014 een workshop ‘katten vachtverzorging’ gevolgd. Ik merkte al snel dat ik het verzorgen van onder andere langharige katten in mijn vingers had en ik ben toen opzoek gegaan naar een goede opleiding. Zo kwam het dat ik in september 2014 gestart ben bij de ”Trimacademie” en binnen een half jaar met goed gevolg mijn examen behaald heb. Inmiddels heb ik ook wat bijscholingen gevolgd over diverse onderwerpen o.a. kattengedrag en verdieping in vacht. Het begeleiden van mensen zit in mijn genen, als verpleegkundige heb ik veel nieuwe collega’s mogen opleiden en begeleiden in dit mooie beroep. En ook als katten en konijnen trimster kruipt het bloed waar het niet kan gaan. Stagiaires en workshops heb ik mogen ontvangen en gegeven.

Mijn doel is om katten te verzorgen en ze van hun vachtproblemen af te helpen, zonder dat er een vervelende ervaring opdoet tijdens het trimmen. Op deze manier probeer ik een narcose te voorkomen.

Al snel kreeg ik ook de vraag of ik konijnen kon trimmen, maar het trimmen van konijnen is toch echt een ander specialisme en daarom heb ik in juni 2015 weer een uitgebreide workshop gevolgd aan de Trimacademie. Daarna heb ik in februari 2016 bij Mirotrim nog een verdiepingsworkshop konijnen trimmen gevolgd. In oktober 2017 heb ik het praktijk diploma konijnentrimmen bij Mirotrim behaald.

Omdat ik mezelf wil blijven ontwikkelen, ben ik altijd op zoek naar leuke additionele cursussen. Zo blijf ik als trimster, fokker en keurmeester op de hoogte van de laatste ontwikkelingen! Verder besteed ik veel tijd aan mijn 10 Brits Kortharen.

Nathalie Smits


MarianHallo, ik ben Marian Heijkoop, ik woon in Nieuwerkerk ad Ijssel en van jongs af aan ben ik een enorme dierenvriend met een grote voorliefde voor katten. Sinds mijn eerste echte raskat in huis kwam, een Brits korthaar, is het virus vol toegeslagen en mede daardoor heb ik sinds 2008 een cattery en fok ik Brits kort- en langharen. Dit is puur als hobby en daarom heb ik ook maar af en toe een nestje. Er wonen hier momenteel 11 Britten, kort en langhaar en 2 honden waar ik het personeel van mag zijn…….heerlijk!

Ik heb diverse verdiepings cursussen gevolgd op het gebied van katten en doordat ik ook met enkele katten af en toe shows bezoek en daarbij vooral de langharen extra vachtverzorging nodig hebben, heb ik destijds ook een workshop kattentrimmen gevolgd, met het idee om wat meer handigheid en kennis hierin te krijgen. Dit vond ik echter zo leuk om te doen dat het naar meer smaakte en ik daarom besloten heb om de hele opleiding "professioneel kattentrimmen" te gaan volgen bij de Martin Gaus Academie.

Ik heb daar in 2014 mijn diploma gehaald en ben meteen mijn eigen trimsalon gestart genaamd “de Katsalon” die zich bij mij aan huis bevind. Dit doe ik 3 dagen per week en ik geniet hier met volle teugen van.

Het is zo leuk om te kunnen werken met verschillende katten en ik zie ze nu in alle soorten en maten. Door mijn uitgebreide kennis van de Britten in het bijzonder, ben ik als trimster ook rasspecialist in Brits kort- en langhaar.

Ik vind het erg leuk om Ellen te assisteren tijdens de praktijkdagen bij het opleiden van nieuwe cursisten en deze te begeleiden in de aanloop naar een diploma en ik hoop hierbij mijn enthousiasme op jullie over te kunnen brengen.

Marian Heijkoop


pamelaIk zal mijzelf even voorstellen: ik ben Pamela de Rooij-Maasland en ik ben getrouwd met Arie de Rooij. Ellen heeft mij gevraagd een stukje te schrijven om mijzelf te introduceren. Het is natuurlijk altijd prettig als je als student weet met wie je te maken krijgt.

Wij zijn in 1997 begonnen met ‘serieus’ katten fokken. Voor deze tijd hadden wij al perzen en daarmee liepen wij toen ook al shows. Dit deden wij op basis van liefhebberij, omdat we dit leuk vonden.

Mijn grote liefde ligt nog altijd bij de Tabbies. Mijn man en ik vinden een mooie zwarte Pers ook fantastisch! Voornamelijk hebben wij momenteel Perzen met wit. Een Pers showklaar maken is een vak apart en voor 1997 kon ik dit zelf nog niet. Ik bracht mijn perzen naar de trimsalon en was trots op het resultaat, maar op de show kreeg ik het nodige negatieve commentaar. Er werd tegen mij gezegd ‘’pak maar een foto van een goed showklaar gemaakte kat en ga maar oefenen’’. Toen ben ik met trillende handen begonnen aan het groomen en knippen. Natuurlijk heb ik toen wel eens een kat geknipt tot een mooi veredelde wc borstel… Van je fouten moet je leren en in de loop der jaren ging het groomen en knippen steeds beter!

Ik heb inmiddels al verschillende fokkers het trimmen en showklaar maken geleerd, want ik gun het niemand om op dezelfde manier behandeld te worden als hoe ik toentertijd behandeld ben. En daarbij is het altijd leuk om iemand wat te leren.

Tot zover mijn introductie en misschien zien we elkaar snel.

Pamela de Rooij-Maasland