Begrijp uw kat

Algemene informatie

Opleiding kattentrimmen

Er komt in Nederland steeds meer bekendheid voor het professioneel trimmen van katten. De tijd dat hondentrimmers het trimmen van katten er even bij deden of dat de kat met een vervilte vacht door de dierenarts onder narcose werd geschoren lijkt achter ons te liggen. Nu de vraag naar geschoolde kattentrimmers toeneemt, komt er ook meer behoefte aan een opleiding gegeven door gespecialiseerde docenten op het gebied van de kat en zijn vachtverzorging.

"BEGRIJP UW KAT" heeft voor de opleiding tot professioneel kattentrimmer een aantal geweldige docenten gecontracteerd. Iedere docent heeft zijn eigen specialiteit met veel praktijkervaring op hun eigen vakgebied.

Tijdens de opleiding beginnen we in module 1 bij de basis. Deze is te volgen voor iedereen die graag meer wil weten over vachtverzorging van de kat. In de vervolgmodule wordt je opgeleid tot kattentrimmer(ster). Alle handvaten om dit te leren worden je aangereikt op een katvriendelijke manier. Je leert het dier te hanteren en verlossen van vachtproblemen. Je leert om te anticiperen op angst en stress. Ook leer je om vachtproblemen te indiceren en in overleg met je klant een plan van aanpak te maken. Bij het vermoeden van een medisch probleem weet je wanneer je de klant door moet sturen naar de dierenarts. Bij het aantreffen van parasieten of zoönosen kan je de klant een gericht advies geven. Aan het einde van de opleiding kan je alle ras- en vachtstructuren trimmen.

Katten trimmen is een beroep wat risico's met zich meebrengt. Wij willen onze studenten daarom de vaardigheden aan leren onder het toezicht van ervaren gediplomeerde kattentrimmers en vakdocenten. Tijdens de opleiding kattentrimmen zijn twee stagedagen verplicht. Deze worden gevolgd in de trimsalon van onze vakdocenten. Tijdens het vorderen van module 2 moedigen wij onze cursisten aan om naast de praktijkdagen en stages het geleerde zoveel mogelijk te oefenen. Voor je praktijkexamen dien je zelfstandig 5 katten te trimmen waarvan je het stageverslag inclusief de voor- en na foto’s naar je docent stuurt. Deze moeten uiterlijk een maand voor het praktijkexamen ingeleverd zijn. De docent zal deze beoordelen en de verbeterpunten met je bespreken.

  • De modules dienen op volgorde te worden gevolgd;
  • De lesdag kattengedrag 1, uit de module tot professioneel kattentrimmer kan ook los als workshop worden gevolgd;
  • Vrijstelling voor bepaalde dagen is alleen mogelijk in overleg met de docent en na aantoonbare kennis voor een onderwerp.

Module 1Module 2