Begrijp uw kat

Vachtverzorging - de langhaar kat

Veel langharige ras en rasloze katten hebben matig tot veel onderwol. Een kat die veel onderwol heeft zal een intensieve vachtverzorging nodig hebben. Onderwol is het zachte pluizige haar wat u in de vacht ziet en kan voelen. Bij een normale en gezonde vachtcyclus sterft dit haar in het vroege voorjaar af en laat los. Onderwol die niet regelmatig door gekamd wordt draait in elkaar het veroorzaakt klitten en binnen korte tijd viltplaten. Klitten en vilt zijn pijnlijk voor de kat en belemmeren het dier om goed te kunnen bewegen. Een vacht die vol klitten of vilt zit zal altijd gedeeltelijk of geheel geschoren moeten worden.

In de trimsalon werk ik op een kat- en vachtvriendelijke manier!

Katten trimmen is maatwerk! Samen met u als eigenaar maak ik een plan van aanpak wat past bij de vacht van uw kat en wat haalbaar is voor u als eigenaar.

Opties vachtverzorging langhaar

Uitdunnen en plukken van de vacht

Als de vacht van uw langharige kat niet is vervilt of vol zit met klitten kan ik de vacht uitdunnen en de contouren plukken. De vacht van de kat is dan minder vol en voor u als eigenaar makkelijk te verzorgen. Afhankelijk van de mate aan onderwol en vachtverzorging die u zelf spendeert aan de kat zal deze 3 a 4 keer per jaar naar de trimsalon gaan om de vacht schoon en klitvrij te houden.

vachtverzorging langhaar katvachtverzorging langhaar kat

Scheren of gedeeltelijk scheren

Een vacht die ernstig vervilt is of vol met klitten zit moeten we scheren. Indien mogelijk sparen we de kraag, de staart en de pootjes. Het hoofdje knip ik in model. Het scheren van alleen de buik, onder de oksels en tussen de achterpootjes is ook een optie. Dit word vaak gecombineerd met het uitdunnen van de rugzone en kraag.

ScherenScheren

Wassen en drogen

Het wassen en drogen van de vacht heeft een aantal grote voordelen: de vacht is prachtig glanzend, schoon en luchtig, makkelijk om door te kammen en overtollig vet en huidschilfers worden verwijderd. Daarnaast heeft u veel minder haren in huis.

Kammen

Het doorkammen van de vacht is ook een mogelijkheid in de trimsalon. Om de vacht klitvrij te houden zal dit op regelmatige basis moeten gebeuren. U kan hiervoor een voordelig kam arrangement afsluiten. Deze behandeling wordt alleen uitgevoerd op een klitvrije vacht.

Standaard bij iedere behandeling:

  • Controle van de huid en vacht
  • Nagels knippen
  • Ogen en oren reinigen.